A köles
Élettani hatásai:
kapcsolódnak. Így számos betegség gyógyítására ajánlották.
- Az egyetlen gabona, amely lúgos kémhatású. Nem okoz rothadást,
gázképződést, könnyen emészthető.
Lúgosító hatásának köszönhetően acidózisban szenvedőknek ajánlott.
- Úgy tartották, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az
öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotokra,
savtúltengésre, gyulladáscsökkentő hatású, szabályozza a
vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Szépítő gabona - Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára
- A köles jelentős kovasav tartalma fényessé teszi a hajat, erősíti a
körmöket, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést.
- A kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, melynek
fontos összetevője a szilícium. A szilícium jelentős szerepet játszik a haj,
a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének fenntartásában.
Rugalmassá és fényessé teszi a bőrt, karbantartja az erek falát, a tüdő
kötőszöveteit és az emésztőrendszert, hiányában a kötőszövet petyhüdt
lesz.
A beszűkült artériákban jóval kevesebb szilícium van, mint az
egészségesekben; ezért valószínűnek látszik, hogy az artériák
egészségében is fontos szerepet játszik ez az anyag.
- Megelőzi a fogszuvasodást, és segít a fogak zománcának megvédésében.
A köles élettani hatásai:
Serkenti az immunrendszert
- A szilícium a szervezet védekezőképességét fokozza. Hatására a
szervezet védekezésében szerepet játszó nyiroksejtek, plazma- és
falósejtek felszaporodnak, így a lehetséges kórokozókkal szemben
„felkészültebb”a szervezet.
A diffúz hajhullás ellenszere
- Szakemberekből álló csoport utána járt a diffúz hajhullás okainak,
amely elsősorban a nőket érinti. /Az ilyen típusú hajhullásnál a haj
hosszútávon nagy mennyiségben hullik ki a fejbőr egész területéről. A
diffúz típusú hajhullásnak különböző okai lehetnek, a rossz táplálkozástól
kezdve a hormonális zavarokon át a normális öregedési folyamatokig.
Ebben az esetben a pajzsmirigy éppen úgy okozhatja a hajhullást, mint a
vas-, illetve a cinkhiány. Amilyen gyakoriak a hajhullást kiváltó okok,
olyan sokrétű lehet a kezelés is. Sokan szenvednek ettől a hajhullástól.
Sokan, ám gyakran hiába keresik a megoldást. A diffúz hajhullásnál is
legfontosabb az alapprobléma megszüntetése, mert ezzel megszűnik a
további hajvesztés./
Kiderült, hogy a köles rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segít a
probléma megszüntetésében.
Májbetegek diétájának hasznos része lehet
- A köles magas metionin-, cisztin- ciszteteintartalma elősegíti a máj
regenerálódását, így a beteg gyógyulását.
Jól ismert a szervezet hőközpontjára gyakorolt jótékony hatása
- A köles szép, sárga színével – borús téli napokon is – a NAP fényét,
melegségét, kozmikus energiáját varázsolja konyhánkba,
táplálkozásunkba.
- A fázós emberek tápláléka lehet, mivel jelentősen fűti, tisztítja a lépet.
- Tipikus téli, kora tavaszi étel. Így a tavaszi fáradság, valamint a
változékony időjárás okozta fázékonyság ellen jó hatású.
- Összetétele alapján hasznos fogyasztani vese- és húgyúti fertőzéseknél,
segíti a megfelelő vér koleszterin-színt kialakulását, ezzel nagyban
akadályozza az érelmeszesedést és a vesekőképződést, valamint
csökkenti a trombózis kialakulását is.
Kölesreceptek:
Minden gabonát elkészítés előtt - egy nappal előbb beáztatni. -
kíméletesen, minél kisebb vesztességgel elkészíteni. Főzési alaprecept:
- Gondos előkészítés után, 3-4 szeres vízben tegyük fel főnni.
- Gyorsan megfő. A megfőtt mag kipattan, kinyílik, kifehéredik.
- A kis köles mag kemény és szilárd, főzés során nem képződik nyák.
- Ajánlott fűszerek: bazsalikom, borsikafű, gyömbér, kakukkfű,
majoránna, koriander.
- Legegyszerűbb fogyasztása - kásaként (egytálétel), édesen,
zöldségekkel, hüvelyesekkel fogyasztható.
- Legegyszerűbb felhasználási módja, ha köretként alkalmazzuk.
- Passzírozva tészta, sütemény, kenyér készítéséhez használhatjuk.
- Kiváló levesbe és sűrítőanyagként is.
- Legegyszerűbb felhasználási módja, ha köretként alkalmazzuk.
- Passzírozva tészta, sütemény, kenyér készítéséhez használhatjuk.
- Kiváló levesbe és sűrítőanyagként is.
Hozzávalók:
- 2 bögre köles
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre áztatott mazsola
- 1/3 bögre karobpor
- ízlésszerit édesítőszer – agavészirup, stevia, juharszirup, méz
-1 csipet őrölt fahéj
- szűrt víz
Elkészítése:
- A kölest kiválogatom, jól átmosom.
- A kölest – 3 szoros vízben - fedő alatt puhára főzöm (kb. 10 perc).
- Ha a köles ehetőre hűl tálalható, egyénileg ízesíthető.
- A kölest kiválogatom, jól átmosom.
- A kölest – 3 szoros vízben - fedő alatt puhára főzöm (kb. 10 perc).
- Ha a köles ehetőre hűl tálalható, egyénileg ízesíthető.
Hozzávalók:
- 1 csésze főtt köles
- 1/2 csésze párolt sárgarépa
- 1/3 csésze paradió
- 1 tk. SHOYU
- 1 csésze szűrt víz
Elkészítése:
- Az egészet turmixba tesszük, homogén masszává turmixoljuk.
- Azonnal fogyasztható, kenyérre kenhető.
- Pár napig hűtőben tárolható.
- Az egészet turmixba tesszük, homogén masszává turmixoljuk.
- Azonnal fogyasztható, kenyérre kenhető.
- Pár napig hűtőben tárolható.
Hozzávalók:
- 1 bögre köles
- 1 db közepes lilahagyma
- 1 db közepes sárgarépa
- ½ csésze növényi tejszín (nem édesített)
- fűszerek – bazsalikom, koriander, majoranna (ízlés szerint)
- SHOYU (ízlés szerint)
- szűrt víz
Elkészítése:
- A kölest kiválogatom, jól átmosom.
- A kölest – 3 szoros vízben - fedő alatt puhára főzöm (kb. 10 perc).
- A sárgarépát és a hagymát apró kockára vágom, megpárolom.
- Kicsit hűlni hagyom, a többi hozzávalóval, vízzel kívánt állagúra
turmixolom.
- Azonnal tálalható, fogyasztható.
- Azonnal tálalható, fogyasztható.
Hozzávalók:
- 2 bögre köles
- 2 közepes sárgarépa
- 2 szárított paradicsom
- 1 kisebb cukkíni
- 2 zöldpaprika
- 1 pritaminpaprika
- 1 fej lilahagyma
- 3 evőkanál olaj
- 1 kis gerezd fokhagyma
- SHOYU
- 1 csipetnyi őrölt kömény
Elkészítése:
- A kölest kiválogatom, jól átmosom.
- A sárgarépát és a hagymát apró kockára vágom, megpárolom.
- Hozzákeverem a hagymás répához a felkockázott paradicsomot,
paprikát, cukkínit.
- Ízesítem. Kíméletesen egy kicsit tovább párolom.
- A kölest – 3 szoros vízben - fedő alatt puhára főzöm (kb. 10 perc).
- Hozzáadom a párolt zöldségeket, megkeverem az egészet.
- 10 percig állni hagyom, hogy a köles beszívja a szaftot.
- A fokhagymát szétnyomva akkor keverem hozzá, amikor kész az étel.
Így pikánsabb.
Olyan az íze, mint a pásztortarhonyának, csak jóval egészségesebb, mert
tarhonya helyett egészséges gabonát, kölest tartalmaz.
könnyen emészthető és nem hizlal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése